close

<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d4446831562288921036\x26blogName\x3d%E3%83%84+Rush+Shafiq+%E3%83%84\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://rushshafiq.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://rushshafiq.blogspot.com/\x26vt\x3d-7130052547661151014', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
PUSH
Current updates:
Giler bosanlah duduk rumah je x buat ape ape :(
♥ Owner
Hello, Assalamualaikum. My name is Muhammad Rushafiq or known as Rush Shafiq/Rush/Shafiq. I'm 18 years old. The owner of this blog. Thank you for visiting my simple blog. Please come again soon :)

Facebook | Twitter | Formspring | Blogskin

 ♥ Rush Shafiq |
♥ Navigation
Stories Profile Stuffs Affiliates Hire
♥ Like


♥ Talk
♥ Klik Klik
Please KLIK my CHURP CHURP below here


♥ Blog Archives


♥ Credits
Designer: Rush | Shafiq
Graphic: Adobe Photoshop CS4
Thanks to: Izyan | Han Hanan


Class: Add Maths - Chapter 1 Form 5 (Progressions) (part 1)
14.1.12 | 11:41 PM | 1 comments
Salam kepada calon2 SPM semua. Bagaimana perasaan anda? Pasti nervous kan? Ok wat lek wat cool ok? Hehe ok hari ni saya nak ajar Add Maths form 5 bab 1 iaitu Progressions. Terbahagi kepada 2 iaitu Arithmetic Progressions dan Geometric Progression. First kita belajar Arimethic dulu ok?

ARITHMETIC PROGRESSIONS

Contoh satu rantai arithmetic progressions:
4, 7, 10, 13, 16...

Nilai '4' adalah sebutan pertama atau first term (T1). '7' adalah sebutan kedua atau second term (T2) dan selanjutnya. Perbezaan biasa atau common differencenya adalah 3 kerana setiap nilai dlm sebutan masing2 bila ditolak dgn nilai dalam sebutan sebelumnya adalah 3. Contoh '7-4=3 , 10-7=3 , 13-10=3, 16-13=3'. Ada faham?. Satu lagi contoh rantai progression:

3, 5, 8, 9, 11

Di atas ini BUKAN ARITHMETIC PROGRESSIONS kerana common differrence berbeza. Buktinya '5-3=2. 8-5=3, 9-8=1, 11-9=2'. Lihat kan? Sekejap 2, kejap 3, kejap 1. X konsisten so ianya bukan arithmetic progressions. Common differrence x semesti nombor genap seperi 2, 3, 4 dan sebagainya, ianya juga bole nombor pecahan, perpuluhan atau sebutan unknown (nombor yg tidak diketahui yg diganti dgn huruf.)

Formula untuk mencari nilai dalam sebutan ke berapa (nth term)


a= nilai first term (T1)
n=sebutan ke berapa
d=perbezaan biasa (common difference)

Formula untuk mencari jumlah dari nilai sebutan satu atau first term (T1) hingga ke sebutan n (n term)


Contoh soalan:
1) 2, 5, 8, 11...Find the common differrence
Jawapan: 3
Penyelesaian: 5-2=3 atau 8-5=3 atau 11-8=3

2) 4, 9, 14, 19...Find the 10th term of the arithmetic progressions.
Jawapan: 49
Penyelesaian: Gunakan formula nth term.
a=4
d=5
n=10
nth term=?

= 4 + (10-1)(5)
=49

3) 11, 14, 17, 20,........41. Find the number of term of 41.
Jawapan: 11
Penyelesaian: Gunakan formula nth term.
a=11
d=3
nth term=41
n=?

4) The fifth term of an arithmetic progressions is 13 and the 13th term is -19. Find the tenth term(10th)
Jawapan: -7
Penyelesaian:
Ok kalau x faham sila komen ye? Ok next kita ke SUM OF ARITHMETIC pulak

Contoh:
1) 5, 1, -3, -7,.....Find the sum of first 8th term of arithmetic progressions
Jawapan: -72
Penyelesaian: Gunakan formula SUM OF nth TERM (Sn)
a=5
n=8
d=-4
S8=?

2) The forth term of A.P. is 3 and the sum of the first twelve termsis 96. Find the sum of all the terms from the sixth to twelve terms.
Jawapan: 91
Penyelesaian:

X paham tanye ok? Jgn buat2 faham...

Sekarang masa anda untuk buat latihan:
LATIHAN
1) 1.5, 2.7, 3,9,.....Find the nth terms of A.P. where n = 12
2) 31, 24, 17,....Find the number of term (n) where the the value of nth terms is -18.
3) The third term of an A.P. is 4 and the 8th terms is 49. Find
a) the first term (a) and the common differrence (d).
b) the 12th terms.
4) 1, 7/8, 3/4, ....Find the sum of first 10th of the A.P.
5) In an A.P. the first term (a) is 13 and the 15th terms is 111. Find
a) the common differrence (d)
b) the sum of first 10th terms.
6) In an A.P., the 4th terms is 3 and the sum of first 15th terms is -195. Find the sum of all the terms from the 10th terms to the 15th terms...

SELAMAT MENCUBA....KALAU X FAHAM ATAU BINGUNG SILA TINGGALKAN MESSENGE. SAMBUNGAN AKAN DIUPDATE KEMUDIAN


Hilang bosan
11.1.12 | 9:57 PM | 5 comments


Salam semua. Apa khabar? Baik semua? Alhamdulillah kita masih diberi nyawa oleh Allah hingga ke hari ini. Ok, sebenarnya nak cerita hari ini shafiq suuuuuuuunggggguuuhh HAPPY sgt sgt sgt x terhingga. Hehe lebih lebih pulak happy die. Sebab hari ni shafiq banyak luangkan masa dengan kawan-kawan. Hari ni shafiq banyak jumpe kawan yang lama dah x jumpe. Melepas rindulah kat mereka tu. Hihihi, menggedik pulak saya. First, pagi tadi pukul 7.30 pagi jumpe Shukri dgn Farith. Dorang berdua memang funny kot. Ade je melawok diorang kan? Serius rindu dorang gile gile. Hehehe...Time tu sebenarnya diorang suruh mintak tolong shafiq untuk belikan no unik ID UPU untuk pendaftaran kemasukan ke IPTA. Kebetulan hari ni pon shafiq nak beli sekali. Tepat pada waktunya. Lagipun member saya lagi, Talha dgn Asraf pon suruh shafiq mintak tolong. Alhamdulillah, banyak pahala dapat hari ni.

Dah sampai bank, ape lagi? Ambik la nombor giliran. Nasib baik x ramai orang. Ok, sewaktu saya tunggu giliran tibe2 ada seorang pak cik ni berborak2 dgn saya. Bagi salam pon xde, terus masuk cerita. First2 pak ciknya cerita pasal family dielah. Sepatah die cakap, beribu2 patah shafiq balas balik. Hehehe..dah seronok sgt berbual. Then, dah habis cerita family dia masuklah cerita Anwar Ibrahim. Eerrghh, POLITIK. X mau dengar. Saya just mengangguk2 je la apa yang pak cik tu bebel-bebelkan. Dalam hati "cepatlah giliran. X tahan dengar pak cik tu meleter pasal politik ni". Huhuhum dah sampai giliran saya, lega..!!! Hahaha...

Oh yeah, lepas dah pergi beli no pin, ummi saya ajak saya pergi Klang nak semak baki duit bank mak shafiq. Alhamdulillah, baik sungguh abangku masukkan duit dalam akaun mak shafiq. Jumlah duitnya sekarang RM****. Hehe, pndai2 tekak sndiri yang penting 4 angka. Hahaha, happy jugak rasenya dapat keluar. Hilanglah bosan drpd asyik online facebook memanjang. Aahh then adee membe baik shafiq ni lg sorang namanya Mubin. Die ajak shafiq pergi sekolah ada hal. Rindu sekolah saya yang dah hampir sebulan ditinggalkan. Tengok dah cat baru. Huhu, lebih seronok lagi die bawak shafiq pergi jalan2 satu Meru ni sebab nak hilangkan bosan. Memang seronok giler la time tu. Time tu kat sekolah shafiq ada latihan merentas desa. Tibe2 kitaorang pon menyampuk la sekejap tengok budak2 sekolah merentas desa. Diorang merentas desa kene berlari. Kitaorang pulak merentas desa dengan motor. Hahaha, sewaktu dengan tu terjumpalah secara x sengaja cikgu2 semua. Rindu pada mereka...

Lepas tu kitaorang ronda2 lagi satu Meru ni. Alang2 dekat dengan rumah member saya ni namanya Khai, kitaorang pon singgah la sekejap nak melawat dia sebab die tgh cuti lepas die bedah mata dia. Rindu jugak kat die. Dah lama x jumpa. Alhamdulillah, dia sihat je. Semoga cepat sembuh ok, Khai?. Then, mubin ajak saya pergi lepak rumah dia sebab nak settlekan hal IPTA ni. Time tu la asyik menggelak je. Melepas rindulah kononnya. Ala maklumlah dah lama x jumpe semenjak habis SPM..Masa itulah kitaorang habiskan masa sama-sama. MasyaAllah, x ke gembiranya saya hari ini? apa yang saya lalui hari ini akan terpahat dalam ingatan saya. Sungguh seronok sekali hari ni dapat luangkan masa dengan kawan-kawan saya semua. #mood=sedih & gembira#. Kalau berterusan begini..masyaAllah, sungguh indahnya hidupku.

p/s: To Mubin, ingat janji aku ni tau? Aku x anggap kau ni jahat walaupon sedikit pon. Semua orang yang dilahirkan ke dunia semuanya baik dan lagi satu, thnks ajak aku pergi jalan-jalan. Tau2 je aku boring kan? Hehehe, ape2 pon aku doakan kau dan lain-lain terbaaaaaiiik punyer ok? Ingat pesan aku ni..Berubahlah demi orang yang kau sayang ok?


Tanam Anggur
8.1.12 | 11:02 PM | 1 comments


Oh hai semua. Apa khabar. Sooorry x update sangat. Hehe nak kata busy x jugak sebab shafiq mana kerja. Tanam Anggur je. Hehehe...so apa cerita dah seminggu sekolah ni, budak-budak sekolah? Hehehe...seronok x? Untunglah seronok dapat sekolah lagi. Hehehe...just kidding. Memang seronok kalau bersekolah ni sebab dapat jumpe kawan-kawan semua, boleh main sama-sama, lari sana sini macam x tentu arah. Hehe kenangan di sekolah memang banyak sampai x terkira. Kalau nak kira memang saya kene pinjam 100 lebih orang. Itu pon x cukup lagi tu. Memang seronok kalau berada di samping kawan-kawan semua sampai x ingat nak makan. Pernah suatu ketika masa shafiq sekolah dulu, time tu x silap cikgu BM shafiq masuk kelas. Shafiq sembang2 la dengan member sebelah sampai x perasan lama cikgu tengah mengajar kat depan tu tenung mata saya. Classmate shafiq pon pandang je..Ooowwww time tu malu gile. Hahaha...Sekarang ni memang payah nak jumpa diorang lagi sebab masing-masing dah kerja. Cuma saya sorang je masih bukak ladang anggur lagi ni..*anggur anggur...jual jual* Hehe..merepek repek...

So, yang masih bersekolah lagi tu, habiskanlah masa bersama kawan-kawan ya. Sekolah tu bukan sahaja tempat untuk menimba ilmu malah tempat untuk mencari teman. Kawan ni semua datang dari sekolah. Cuba kalau korang x sekolah memang susah kan nak cari kawankan? Kawan x cari kita, kita sendiri yang mencari kawan.Kalau x kenal, makan x _____ *isi sendiri*. Hehehe...Kita ni pun kenalah jaga hati kawan kita sebagaimana kita jaga hati family kerana kawan kita pon dah jadi sebahagian drpd keluarga kita. Dialah abang kita, dialah kakak kita, dialah adik kita, dialah makcik kita, dialah atuk kita..*merepek lagi*.

Ok macam saya ni dah x sekolah lagi. Dah mula rindu kat diorang semua. Tah apa yang diorang tgh buat sekarang ni. Tup tup dah beranak cucu. Kahwen x ajak pun *eh...salah, kahwen xjemput pun*. Tengok2 dah beranak pinak dah. Dah mula lupa kawan la tu. Memang lumrah manusia begita kok *loghat endon*. Kalau lama x jumpe teman-teman semua memang akan lupa. Muka pon dah x cam, nama pon tergagap2 nak mengingat balik. Tengok dah berjanggut misai tebal. Perut semakin boroi...:P Hehehe..lelaki la selalunya. Oh yeea, SAYA SAYANGKAN BBB SEMUA. ANDA SEMUA ADALAH TEMAN HIDUP SAYA..TT___TT *bagi tisu 10 kotak. Saya memang EMO*

Besok ujian teori. Doakan saya ye? InsyaAllah saya akan doakan anda semua






| OLDER POST | HOME